„Imaginația e mai importantă decît cunoașterea…”Albert Einstein

Ce se întîmplă cu angajații Google cînd mor

10 august 2012 | Comentariile sunt închise pentru Ce se întîmplă cu angajații Google cînd mor

Așa este intitulat un articol din Forbes (găsit via Daring Fireball).

Este evident o glumă, articolul nu răspunde (ar putea cineva?) la întrebarea asta, dar oferă niște informații absolut incredibile. Pe scurt, dacă un angajat al Google moare, soțul/soția sau „partenerul domestic”, probabil un eufemism pentru „concubinul/concubina”, primește 50% din salariul răposatului timp de 10 ani și i se transferă imediat toate acțiunile deținute de acesta, iar orice copil primește o plată lunară de 1000 de dolari pînă la împlinirea vîrstei de 19 ani, sau 23 dacă este student la zi.

Am avut un lung șir de slujbe în minunata noastră patrie, unele la negru, altele cu salariul minim în contract iar restul pe sub mînă sau, în cel mai bun caz, facturat prin PFA. Cu fiecare mi s-a inoculat credința că sintagma ore suplimentare plătite e o înjurătură grosolană la adresa firmei și patronului, ca atare nu trebuie rostită ni-cio-da-tă; pe de altă parte nu poți, nu ai voie să-ți lași colegii la greu, trebuie să mori pe metereze dacă se apropie cumva un termen limită și „proectul” este întîrziat. Deci după toate astea, și multe altele pe care n-am nici răbdarea și nici nervii să le mai înșir aici, așa ceva mi se pare de domeniul SF-ului.

Alte cîteva pasaje semnificative:

„În mod evident asta nu aduce beneficii (materiale, n.m.) pentru Google”, recunoaște Bock1. „Dar este important pentru companie să ne ajute familiile să treacă mai ușor prin acest eveniment oribil, deși inevitabil, al vieții”.[…]

„Se vorbește mult în presă despre beneficiile angajaților de la Google”, spune Bock[…]. „Se spune: «Voi sînteți Google, firește că vă permiteți să oferiți toate chestiile astea nebunești»”, dar din punctul de vedere al lui Bock nici măcar nu are legătură cu banii. „Există, desigur, studii care arată că programe de beneficii ca ale noastre pot îmbunătăți rata de retenție a angajaților și chiar și performanțele lor la un anumit nivel”, spune el.

„Dar de fapt motivul pentru care facem toate aceste lucruri pentru angajați nu este că ar fi important pentru afacere, ci pur și simplu pentru că așa este corect să facem. În ultimă instanță, e mai bine să lucrezi pentru o companie căreia îi pasă de tine, decît pentru una căreia nu-i pasă. Iar pentru companie asta face să merite mai mult să-i pese decît să nu-i pese”.

Tăind firește din vrăjeala de PR și marketing, rămîne totuși ceva incredibil. Uau, pur și simplu UAU!


  1. Laszlo Bock, Chief People Officer la Google, adică ceva șef la resurse umane 

Categorizat: Aiurea pe net, Bălmăjeli, Muncă | Etichetat: , , , |

Comentarii închise.