„Exceptînd expresia naturală de răutate de pe fața lui, pe care cu toții o avem, omul părea destul de onest.”Mark Twain

Oameni-furnicari

18 martie 2013 | 2 comentarii »

Sînt abonat de mulți ani la newsletter-ul lui Jacob Nielsen, din vremurile imemoriale în care prestam webdesign la IP Devel și mă documentam intens pe temele usability și user-centric design.

A trecut ceva vreme de cînd mi-am cam pierdut interesul pentru asta, dar am rămas abonat și am continuat să primesc articolele pe mail (ocazional să le mai și citesc) pentru că mi se pare interesant să văd cam cît de tare îi preocupă pe unii subiectul, și ce serios abordează problema. Îmi stîrnește o melancolie ciudată, cam cum simțeam pe vremea cînd făceam „sport de performanță” la Clubul Sportiv Școlar Buzău și citeam prin diverse publicații despre metodele de antrenament ale marilor campioni americani. Metode care implicau masaje elaborate, monitorizare computerizată a parametrilor biometrici în timpul efortului, sau regim alimentar strict supravegheat de specialiști dieteticieni – SF, frate! Asta în timp ce eu „trăgeam de fiare” într-o așa-zisă sală de forță neîncălzită, cu aparate artizanale ruginite care scîrțîiau asurzitor la fiecare mișcare, sau îmi zdreleam pînă la os coatele și genunchii pe zgura stadionului. Dar divaghez.

Vreau să citez un fragment din cel mai recent newsletter, care mi-a plăcut în mod deosebit (sublinierea îmi aparține):

Utilizatorii se descurcă incredibil de rău atunci cînd caută sau investighează lucruri pe web. Acum cîțiva ani am caracterizat abilitățile de căutare ale utilizatorilor drept „necorespunzătoare”, iar lucrurile doar s-au înrăutățit de-a lungul timpului. După testele de anul acesta, îmi vin în minte cuvinte precum „patetice” și „inutile”.

[…]

În studiu după studiu, vedem același lucru: majoritatea utilizatorilor apelează la căutare, dar nu știu cum s-o folosească.

Ar fi cu siguranță bine dacă școlile s-ar perfecționa în a-i învăța pe copii cum să caute. Dar nu-mi pun prea mari speranțe, pentru că majoritatea oamenilor au capacitățile literare ale unui furnicar (era să spun „ale unui cimpanzeu”, dar aceste animale sînt prea inteligente pentru metafora mea). Pentru vînătorii din epoca glaciară nu reprezenta o abilitate de supraviețuire capacitatea de a-și imagina cuvinte noi și variate, așa că majoritatea oamenilor de astăzi nu se pot gîndi la interogări eficiente fără ajutor din afară.

Pare de neînțeles de ce din ce în ce mai mulți utilizatori se bazează într-o asemenea măsură pe căutare, cînd ei nu sînt în stare să caute. Jakob Nielsen’s Alertbox: March 16, 2013
Converting Search into Navigation

Categorizat: Aiurea pe net | Etichetat: , , |