„Doar două lucruri sînt infinite: universul și prostia umană. Iar în legătură cu primul nu sînt sigur.”Albert Einstein

Oameni-furnicari

18 martie 2013 | 2 comentarii »

Sînt abonat de mulți ani la newsletter-ul lui Jacob Nielsen, din vremurile imemoriale în care prestam webdesign la IP Devel și mă documentam intens pe temele usability și user-centric design.

A trecut ceva vreme de cînd mi-am cam pierdut interesul pentru asta, dar am rămas abonat și am continuat să primesc articolele pe mail (ocazional să le mai și citesc) pentru că mi se pare interesant să văd cam cît de tare îi preocupă pe unii subiectul, și ce serios abordează problema. Îmi stîrnește o melancolie ciudată, cam cum simțeam pe vremea cînd făceam „sport de performanță” la Clubul Sportiv Școlar Buzău și citeam prin diverse publicații despre metodele de antrenament ale marilor campioni americani. Metode care implicau masaje elaborate, monitorizare computerizată a parametrilor biometrici în timpul efortului, sau regim alimentar strict supravegheat de specialiști dieteticieni – SF, frate! Asta în timp ce eu „trăgeam de fiare” într-o așa-zisă sală de forță neîncălzită, cu aparate artizanale ruginite care scîrțîiau asurzitor la fiecare mișcare, sau îmi zdreleam pînă la os coatele și genunchii pe zgura stadionului. Dar divaghez.

Vreau să citez un fragment din cel mai recent newsletter, care mi-a plăcut în mod deosebit (sublinierea îmi aparține):

Utilizatorii se descurcă incredibil de rău atunci cînd caută sau investighează lucruri pe web. Acum cîțiva ani am caracterizat abilitățile de căutare ale utilizatorilor drept „necorespunzătoare”, iar lucrurile doar s-au înrăutățit de-a lungul timpului. După testele de anul acesta, îmi vin în minte cuvinte precum „patetice” și „inutile”.

[…]

În studiu după studiu, vedem același lucru: majoritatea utilizatorilor apelează la căutare, dar nu știu cum s-o folosească.

Ar fi cu siguranță bine dacă școlile s-ar perfecționa în a-i învăța pe copii cum să caute. Dar nu-mi pun prea mari speranțe, pentru că majoritatea oamenilor au capacitățile literare ale unui furnicar (era să spun „ale unui cimpanzeu”, dar aceste animale sînt prea inteligente pentru metafora mea). Pentru vînătorii din epoca glaciară nu reprezenta o abilitate de supraviețuire capacitatea de a-și imagina cuvinte noi și variate, așa că majoritatea oamenilor de astăzi nu se pot gîndi la interogări eficiente fără ajutor din afară.

Pare de neînțeles de ce din ce în ce mai mulți utilizatori se bazează într-o asemenea măsură pe căutare, cînd ei nu sînt în stare să caute. Jakob Nielsen’s Alertbox: March 16, 2013
Converting Search into Navigation

Categorizat: Aiurea pe net | Etichetat: , , |

Asta da cerere în căsătorie…

27 august 2012 | 1 comentariu »

David Pogue scrie săptămînal la rubrica de articole tehnice a The New York Times.

Pe 15 august a cerut-o în căsătorie pe „femeia visurilor lui” într-un mod foarte original: a filmat o avanpremieră la un film născocit în care a spus povestea relației lor, apoi a convins managementul unui cinematograf să difuzeze această avanpremieră înainte de filmul la care adunase ambele familii. Un amănunt simpatic a fost că la final apare și el printre actori, iar cererea are loc pe viu, în uralele actorilor de pe ecran.

Trebuie să fi fost foarte sigur pe răspunsul ei, ar fi fost cam nasol dacă zicea nu…

Via Mike Industries

Categorizat: Aiurea pe net | Etichetat: , , , |

Să se retragă, primesc

26 iulie 2012 | Comentariile sunt închise pentru Să se retragă, primesc

N-am nimic cu Huidu. O vreme i-am urmărit emisiunea (acum mulți, mulți ani), dar a devenit obositor în scurt timp așa că am trecut mai departe. Devenise un pic cam prea vedetă ca să-l mai încapă propria piele, lucru care e posibil să fi dus și la tragedia provocată de el pe șosea.

Însă ăștia de la ghimpele.ro par a avea puteri parapsihologice: s-au prins ei că Huidu vrea să se sinucidă. Asta dacă ar fi să ne luăm după titlul unui articol, așa cum apare el la rubrica „Articole similare”:

Din ce se retrage Huidu, mă?!

Titlul este trunchiat, evident, el fiind „Serban Huidu vrea sa se retraga din viata publica”. Deci nu sînt chiar para-psiho-pupu. Varză în schimb sînt, editorialistic vorbind.

Niște diacritice cu siguranță n-ar fi stricat…

Categorizat: Aiurea pe net | Etichetat: , , , |

Yahoo! a sfeclit-o rău

16 iulie 2012 | Comentariile sunt închise pentru Yahoo! a sfeclit-o rău

Aflu de la Daring Fireball (care face trimitere la Tech Crunch) că niște hackeri au reușit să sustragă de pe un server aparținînd Yahoo! date confidențiale (adrese de email și parolele aferente) ale „aproximativ 400.000 de utilizatori”. Unii spun că cifra ar fi mai degabă 450.000, dar Yahoo! pretinde că o parte din parole nu erau valide.

Nu mă surprinde că se întîmplă așa ceva. Am văzut o groază de programatori care habar n-au meserie, de ce n-ar fi și la Yahoo! din-ăștia? Ce mă surprinde în schimb este că existau conturi cu parole de 1 caracter (oare cum e posibil?!), sau că predictibilitatea parolelor este mult, mult mai mare decît mi-aș fi imaginat: Anders Nilsson, Analiza statistică a parolelor furate.

Cei interesați să afle dacă propriile adrese le-au fost compromise pot utiliza Yahoo Leak Password Checker al Sucuri Malware Labs, sau Should I change My Password al Avalanche Technology Group.

Eu nu folosesc serviciul compromis al Yahoo! dar mi-am verificat oricum adresele, just in case. Se pare că sînt în regulă .

Categorizat: Aiurea pe net, Moftware | Etichetat: , , , |

Obsesie × Voce

26 septembrie 2011 | Comentariile sunt închise pentru Obsesie × Voce

Complicat de explicat despre ce e vorba, dar Yuvi Zalcov zice cam așa:

Acesta este tributul meu video pentru prezentarea extraordinară a lui John Gruber și Merlin Mann despre obsesie și voce, la SXSW 2009. Iată cum m-a afectat pe mine ca nuvelist nevrotic.

Via Daring Fireball

Categorizat: Aiurea pe net, Bălmăjeli | Etichetat: , , , , |