„Lui Dumnezeu nu-i pasă de dificultățile noastre matematice. El integrează empiric.”Albert Einstein

Operațiunea „Praf în ochi”

21 iunie 2012 | Comentariile sunt închise pentru Operațiunea „Praf în ochi”

Notă: Fragment de articol început pe 26 aprilie 2010 și abandonat. Îl public azi pentru că nu mai contează (și pentru că vreau să mai scap de ciornele articolelor neterminate ).

Pentru mine n-a existat nici măcar un moment de îndoială: „guvernul Boc” este o glumă care ar fi penibilă dacă n-ar fi macabră, iar „măsurile anticriză” la care nevertebratele „muncesc intens” de mai bine de un an sînt doar încercări de a da cu praf în ochii proștilor, din categoria „Petrică, fă-te că muncești”.

Pentru cei care au totuși oarecari îndoieli, permiteți-mi să exemplific. Pe 22 aprilie 2010 s-a publicat pe site-ul ministerului coanei Udrea, MDRT, la secțiunea Consultări interministeriale, un proiect de Hotărîre pentru reorganizarea și restructurarea MDRT. La acest ultim link cică „se aduce la cunoștinta publicului textul proiectului de act normativ”, compus din 3 documente în format .pdf, pe care le-am descărcat și le voi pune și la finalul acestui articol, în caz că ministresa decide că publicul a fost informat destul și le scoate de pe site.

Întrebarea 1: ce caută documentele la secțiunea „Transparență / Consultări interministeriale”, dacă ele sînt destinate informării publicului? Să fim cîrcotași și să suspectăm o încercare de ascundere? Nu pare chiar imposibil, mai ales în condițiile în care termenul pentru observații și propuneri este de 3 zile…

Dar să trecem la fondul problemei. Ordonanța prevede reducerea cu 20% a numărului de posturi din minister, concret concedierea a 13 din 63 de consilieri pentru afaceri europene (art. 1), și a altor 145 din celelalte 830 de posturi (art. 2). Buuuun… Ca să nu existe discuții că este vorba despre o măsură anticriză, citim în nota de fundamentare la punctul 2.1 (Motivul emiterii actului normativ) unde ni se spune foarte clar:

„În vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de actuala situație de criză economică și ținând cont de necesitatea diminuării cheltuielilor, se impune restructurarea și reorganizarea mai multor autorități, printre care și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.”

Întrebarea 2: cîndva în campania electorală, la o dezbatere transmisă de TVR, fostul și actualul maimuțoi președinte Băsescu răcnea triumfător (ca să acopere moderatoarea și genericul de final) că am ieșit din criză. Deci despre ce criză vorbește papagalul premierul Boc?!

Mergem mai departe în nota de fundamentare și citim punctul 3, intitlulat „Impactul socioeconomic al proiectului de act normativ”, unde subpunctul 3.1 „Impactul macroeconomic” ne spune cu seninătate:

„Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.”

Interesant. Tot aici mai remarcăm în trecere și punctul 1.1 – da, exact așa e scris în textul original, deci au mai băgat și un 1,5 între 1 și 2, ca să nu fie nevoiți să le renumeroteze pe toate celelalte 4 . Foarte tare.

La punctul 3.2 aflăm că actul normativ nu se referă nici la mediul de afaceri, deci nu are nici un impact. La punctul 3.3 însă, „Impactul social”, ni se spune (s.m.):

„Încetarea raporturilor de muncă determinată de reducerea numărului de posturi în structura organizatorică a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului se va realiza cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Mie asta-mi aduce aminte de bancul în care învățătoarea își întreba elevii ce au mîncat la micul dejun și toți aveau un meniu cît de cît variat, mai puțin Bulă care răspundea invariabil „2 căni de ceai”, pînă cînd s-a hotărît să răspundă sandvișuri, ca să nu mai rîdă colegii de el. Evident însă că nu și-a mai calculat și pasul următor, așa că la întrebarea „cîte?” a răspuns ”2 căni”. Sau, ca să sintetizez: era vorba dacă actul normativ are vreun impact social, nu dacă subalternii coanei Udrea pot găsi chichițele legale cu care să dea afară o căruță de angajați. Sau: unii dintre noi știm și să citim, avem și noțiuni elementare de logică, nu ne mai luați de cretini!

Depășim momentul și trecem la cel mai interesant punct: „4. Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât și pe termen lung (pe 5 ani)”. Șase din cele 7 subpuncte au scris doar atît:

„Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.”

Rezumat: Conform notei de fundamentare, actul normativ n-are nici un fel de impact, nici social, nici economic. Dar noi tot dăm oameni afară, ca să pară că ne fute grija de bugetul țării (și dacă se uită cineva de la Bruxelles să pară că muncim).

Bibliografie:
Categorizat: Românisme |

Comentarii închise.